Koření jednodruhové, Strana 2
![Chilli drcené](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/44_chilli-drcene.jpg?5398b763
)
Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Obejm: 60ml
![Chilli mleté](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/45_chilli-mlete.jpg?5398b852
)
Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Objem: 60ml
![Chilli papričky](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/46_chilli-papricky.jpg?5398b901
)
Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Objem: 60ml
![Jalovec celý](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/59_jalovec-cely.jpg?5398c3ff
)
Modro-černé plody svíravé chuti, běžně známé jako "jalovec", jsou příliš hořké, aby se jedly syrové a jsou obvykle prodávány sušené jako koření a použity k dochucení masa, omáček a nádivek. Jsou obvykle použity rozdrcené k uvolnění jejich chuti. Větvičky se používají k dochucení ginu. Objem: 60ml
![Jalovec mletý](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/60_jalovec-mlety.jpg?5398c541
)
Modro-černé plody svíravé chuti, běžně známé jako "jalovec", jsou příliš hořké, aby se jedly syrové a jsou obvykle prodávány sušené jako koření a použity k dochucení masa, omáček a nádivek. Jsou obvykle použity rozdrcené k uvolnění jejich chuti. Větvičky se používají k dochucení ginu. Objem: 60ml
![Kardamon](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/61_kardamon.jpg?5398c620
)
Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Na Středním východě se přidává do čaje a v Egyptě do kávy. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a malém množství do uzenin. Objem: 60ml
![Kmín celý](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/63_kmin-cely.jpg?5398c74d
)
Kmín je známý především jako kuchyňské koření a zároveň jako lék už od ranného středověku.Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích. Kmín mletý nebo drcený přidáváme do všech polévek a jídel z „nadýmavých“ zelenin, tím předcházíme zažívacím potížím. Objem: 60ml
![Kmín mletý](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/64_kmin-mlety.jpg?5398c7b3
)
Kmín je známý především jako kuchyňské koření a zároveň jako lék už od ranného středověku.Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích. Kmín mletý nebo drcený přidáváme do všech polévek a jídel z „nadýmavých“ zelenin, tím předcházíme zažívacím potížím. Objem: 60ml
![Kmín římský](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/62_kmin-rimsky.jpg?5398c6cb
)
Navzdory českému názvu se nejedná o druh kmínu, ale o jiné koření z jiné rostliny z čeledi miříkovitých. Římský kmín je obvykle drobnější než kmín, ale hlavně má úplně jiné, hořké aroma, takže se jím nedá nahradit. Je však už v Česku běžně k sehnání. Jde o důležitou součást indické kuchyně a koření kari, kterému dodává jeho charakteristické aroma. Objem: 60ml
![Kopr](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/65_kopr.jpg?5398c81c
)
Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule. Pro zimní zásobu konzervujeme nasekané listy do soli či do octového nálevu. Objem: 60ml
![Koriandr](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/66_koriandr.jpg?5398c8cd
)
U koriandru se sbírá plod a list. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání; je doporučován též v čajové směsi s kmínem. Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů. Objem: 60ml
![Kurkuma](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/67_kurkuma.jpg?5398c99c
)
Koření kurkuma je známá také jako indický šafrán. Obsahuje žluté barvivo kurkumin a také proto ji přidáváme jak do sladkých tak do slaných pokrmů k obarvení (rýže, polévky, brambory, těstoviny, omáčky, míchaná vejce, pečiva, těsta, ryby). Kuře, potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje, získá při pečení lákavou kůrčičku. Objem: 60ml
![Majoránka](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.tadeasovokoreni.cz/user/shop/detail/69_majoranka.jpg?5398cad5
)
Majoránka se používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Objem: 60ml